Praktijkexamen

Praktijkexamen doen

Om de spanning wat minder te maken kom ik je ongeveer 1Ĺ uur van tevoren ophalen en geef ik je vlak voor het examen een gratis les van ongeveer een uur. Zo kun je weer een beetje wennen aan het autorijden en rijden we rustig richting het CBR.

En dan ga je praktijkexamen doen. Voor het eerst. Of misschien is het een herexamen of Tussentijdse Toets. Check vooraf of je alle benodigde documenten bij je hebt. En zorg dat je op tijd aanwezig bent op het examencentrum. Dat geeft rust.

Meenemen naar het examen

- Een geldig identiteitsbewijs Zonder geldig identiteitsbewijs kun je NIET aan het praktijkexamen deelnemen! 
 
- Als je eerder een Tussentijdse Toets hebt gedaan: het adviesformulier van de Tussentijdse Toets. Hierop staat of je vrijstellingen hebt. Als een examinator na afloop van je examenrit twijfel heeft over een bepaald examenonderdeel, kan hij het advies over dat onderdeel tijdens de toets meenemen bij de beslissing of je geslaagd bent.

- het formulier Zelfreflectie. Vul dit van tevoren alvast in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator.

- De officiŽle uitnodiging voor je praktijkexamen of toets. Deze heb je, als het goed is, van je rijschool gekregen.

Hoe verloopt het praktijkexamen auto?

Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rij-instructeur mag meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn. Het examen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.
Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie- examen.

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator let onder andere op:

- de beheersing van de auto
- kijkgedrag
- of je goed voorrang verleent
- inhalen
- in- en uitvoegen
- rijden op kruispunten en rotondes
- bijzondere verrichtingen 

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. 

Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.